INPSY - kvalita a odborníci

avatar uživatele
Vojtěch Juřík
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Stále častěji se mezi studenty a pomalu také mezi odbornou a laickou veřejností proslýchá pojem INPSY. Co se pod tímto názvem skrývá a co se ve slibném projektu připravuje, nám prozradila doktorka Kateřina Bartošová z Psychologického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Přítomnost významných jmen nejen českých psychologů a poutavé programy workshopů napovídají, že se v psychologických kruzích rozhodně máme na co těšit. Proto stránky www.inpsy.cz navštivte.

VJ: Nuže Kateřino, o čem projekt INPSY vlastně je?  

KB: Naším hlavním cílem je zkvalitnit výuku pro studenty, a to formou inovace osmi stávajících kurzů a vytvořením dvanácti kurzů zcela nových. Dále chceme studentům zprostředkovat kontakt s odborníky z praxe. Je na místě říct, že projekt je nejen pro studenty celé naší univerzity, ale také pro akademické pracovníky a vítána je i odborná veřejnost.

VJ: A co si mohou studenti z přednášek odnést?

KB: Kromě vědomostí je to především kontakt s velkými předními osobnostmi české psychologie a to jak z oblasti klinické, pracovní, tak pedagogické nebo např. psychoterapie. Mezi pozvanými hosty byli například Ján Praško, Petr Možný, Anton Polák, Jiří Plamínek nebo Vladislav Chvála a Ludmila Trapková. Vedle prohloubení kontaktů s odborníky z praxe získáváme také materiály, které zpracováváme pro další potřeby výuky.

VJ: Takže se tvoří jakási banka materiálů pro studenty?

KB: Přesně tak. Tvoří se videa a texty, které se bude možnost využít ve výuce. Dobře použitelná jsou například videa z terapeutických dnů.

VJ: V jaké formě mohou účastníci kurzů ovlivnit náplň seminářů?

KB: To je jednoduché. Stačí nám zaslat tip, oblast nebo osobnost, která dotyčného zajímá a my se pokusíme seminář uskutečnit.

VJ: Je zde tedy jakási možnost vytvořit například kurzy se speciálním zaměřením?

KB: Ano, určitě. V příštím semestru doufáme, že se nám podaří zařadit ještě více delších a intenzivnějších workshopů pro menší počet studentů.

VJ: A co veřejnost?

KB: Odborná veřejnost je na přednáškách a workshopech vřele vítaná. Věříme, že přítomnost již dostudovaných kolegů z praxe může diskuzi jen obohatit.

VJ: Katko, kdo je v týmu INPSY?

Řešitelem projektu je doktorka Iva Burešová, dále se na projektu podílí doktor Humpolíček, doktorka Slezáčková a mnozí další. V rovině realizační potom já, Michal Čerňák a Markéta Kukaňová a pomáhá nám celá řada magisterských studentů.

VJ: Jako studenta mě zajímá, jak mohou v INPSY studenti vypomoct?

KB: Každá pomoc je vítaná a je zde mnoho práce, kterou mohou studenti zastávat, rozhodně rádi využijeme jakoukoliv pomoc. V případě zájmu je možné se obrátit na mě, mail i telefon je možné najít na stránkách INPSY (www.inpsy.cz). Je dobře, že dobrovolníky z řad studentů už nyní máme a jsme rádi, že nám pomáhají projekt realizovat také v rovině organizační. Pokud ale studenti hledají více didaktickou práci, je možné spolupracovat na výrobě zmiňovaných výukových materiálů, kde oceníme každou ruku.

VJ: Čtenáře by určitě zajímalo, jak je to s přihlášením na akce?

KB: Všechny akce jsou otevřené zcela zdarma a omezeny jsou pouze kapacitou učebny nebo daného workshopu, stačí se přihlásit na stránkách. Přihlášení na stránkách www.inpsy.cz je otevřeno vždy sedm dní předem, kdy je možné se zaregistrovat. Bohužel jsme byli donuceni zavést opatření, kdy student, který se přihlásí a na akci nepřijde, bude automaticky vyškrtnut z následující akce. Toto opatření je nezbytné vzhledem k tomu, že studenti se mnohdy přihlásí a pak jednoduše nepřijdou.

VJ: Jistě to je pochopitelné. Chci se zeptat, kde je projekt možné sledovat?

KB: Rozhodně navštivte naše stránky www.inpsy.cz, kde jsou veškeré potřebné informace o projektu, dále projekt propagujeme na Facebooku, využíváme různé časopisy, odkazy na stránkách v internetovém prostoru ale tvoříme i tištěné materiály. V současné době rozesíláme rovněž informační e-maily na začátku každého měsíce.

VJ: Co nejzajímavějšího proběhlo v INPSY v poslední době?

KB: Dne 6.3. k nám zavítala hned tři zvučná jména a kdo se nezúčastnil, o mnohé přišel. Byli to Jiří Plamínek, který vedl workshop o zvládání a řešení konfliktů, portugalská profesorka Castro, zabývající se neuroplasticitou mozku a uznávaný výzkumník na poli psychologie osobnosti David Funder.

VJ: Teď si sypu popel na hlavu. A jaká další lákadla proběhla a ještě proběhnou?

KB: Ve středu 26. Března například přijel na FF profesor Arie Verhagen, který působí na Leiden University Centre for Linguistics v Nizozemí, a to s přednáškou Conventionality and Entrenchment in language, in an ethological perspective. Také pořádáme dvě sympózia, 15. a 16. květen patří sympoziu Applying principles of cognitive psychology in practice. Druhé sympozium plánujeme na příští rok. V další vlně také zvažujeme organizaci druhých psychoterapeutických dnů, pokud bude zájem ze strany studentů. Rozhodně se obrátíme na studenty, jestli mají o akci zájem. Více informací naleznou zájemci na stránkách.

VJ: No, rozhodně je se na co těšit a čeká Vás spousta práce. Nechť se vše podaří. Děkuji za příjemný rozhovor.

 

PARTNEŘI

OSEL.CZ

web: http://www.osel.cz/

OSEL.CZ

COOLNET

web: http://www.coolnet.cz/

coolnet.cz

e-mail: info@psychologon.cz tel.: +420 549 497 794 ISSN: 1805-7160

Psychologický ústav Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Arne Nováka 1
602 00 Brno
Česká republika