Sémantický diferenciál online

avatar uživatele
Pavel Humpolíček
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
http://www.muni.cz/people/11191

... nabízí se možnost vyzkoušet si metodu sémantický diferenciál ... v případě zájmu, klikněte ;o))

 

Dovolujeme si Vás pozvat k zapojení do přípravné fáze převodu diagnostické metody Piktogramy do české psychodiagnostiky.

V této fázi Vám nabízíme možnost využití metody Sémantický diferenciál,

kdy k deseti námi definovaným pojmům si budete moci zpracovat pět svých vlastních...

Sémantický diferenciál se používá pro zjišťování osobního významu různých slov či pojmů tím, že je umisťuje ve virtuálním trojrozměrném prostoru na základě porovnání subjektivního posouzení všech jednotlivých slov vzájemně.

Podle toho, kam jsou po analýze umístěna jednotlivá slova (pojmy), lze hodnotit jejich vzájemné souvislosti, vazby, významy.

Sémantický diferenciál lze současně využít i k ujasnění si významů a vztahů jednotlivých slov či pojmů, které jsou užívány v běžném jazyce, a tím následně umožní i zvýšení kvality psychologického vyšetření, které takto posouzené pojmy využívá.

Pro zkvalitnění metody, jejíž převod do české psychodiagnostiky připravujeme, potřebujeme znát blízkost či vzdálenost mezi pojmy, které metodika využívá - a právě k tomu použijeme sémantický diferenciál.

V této souvislosti bychom Vás chtěli požádat o spolupráci.

Vyplnění metody Vám bude trvat kolem 10-25 minut... a aby i pro každého jednotlivě bylo takovéto zkoumání přínosné, tak k deseti našim slovům/pojmům si budete moci přidat pět svých (například takových, v nichž se chcete aktuálně zorientovat).

Tyto stránky Vám tedy mohou pomoci například v lepším uchopení problému, kterým se právě zabýváte... tím, že Vám zobrazí vzájemný vztah určitých částí problému v přehledném grafu.

Metoda je anonymní a výsledek se dozvíte bezprostředně po vyhodnocení (formou grafu, který si budete moci vytisknout – např. do PDF – a uložit pro Vaše vlastní využití).

V případě zájmu pokračujte dále na tento odkaz: http://semantic-differential.appspot.com

Předem Vám děkujeme za ochotu pracovat s touto metodikou, 
Kolektiv Řešitelů

PARTNEŘI

OSEL.CZ

web: http://www.osel.cz/

OSEL.CZ

COOLNET

web: http://www.coolnet.cz/

coolnet.cz

e-mail: info@psychologon.cz tel.: +420 549 497 794 ISSN: 1805-7160

Psychologický ústav Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Arne Nováka 1
602 00 Brno
Česká republika