Jak nevědomky své psychické trable přesouváme na ryby

avatar uživatele
www.osel.cz
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.osel.cz

O tom, jak antikoncepční pilulky způsobují rybím samcům a žabákům trable a přetváří je v hermafrodity, toho bylo napsáno už hodně. Na povrch nyní vyplaval další podobný problém. Netýká se symbolu sexuální svobody ale jednoho z nejběžnějších léků, který bereme na uklidnění. Také prochází čističkami odpadních vod a zatímco nám se po něm spí dobře, němé tváře si to odskáčou. Rezidua Oxazepamu z nich dělají riskantně jednající asociály.

 

Celý článek zde: www.osel.cz

 

Začalo to asi nekdy okolo roku 1978, kdy si angličtí rybáři začali všímat „zparchantělých“ kusů a obrátili se na biologa ze společnosti Thames Water. A opravdu, u pěti z 26 dospělých plotic, ulovených v  řece Lea z povodí Temže nešlo určit pohlaví. Podezření padlo na tamní čističku odpadních vod. A co čert nechtěl, řeka sloužila také jako zdroj pitné vody pro severní Londýn. Pátrání se proto rozběhlo ve velkém stylu. Podezření se brzo potvrdilo a nejen v Británii. A dál už to znáte – syntetické hormonální látky procházejí čističkami, aniž by přicházely o své mocné účinky. Rezidua z těch sto milionů pilulek, které ženy na celém světě každý den spolknou, se s močem dostávají až do vodních toků, kde se pak vyřádí především na samčích častech populací vodních obratlovců. 

 

Zatímco se čističky odpadních vod s fekáliemi vypořádávají vcelku slušně, se syntetickými látkami obsaženými v lécích, které projdou našimi tělesnými schránkami, už to tak slavné není. Většinou u nich máme dobře zmapováno co dělají v lidských tělech, ale jak jsme se mohli poučit na případu mocné síly estrogenních účinků antikoncepce, o jejich dopadu na další tvory, toho víme žalostně málo. Tentokrát se o tom vědci přesvědčili u další látky, která je základem celé řady léků. Nejde přitom o žádné hormony s estrogenním účinkem ani o tvorbu  obojpohlavních mrzáků neschopných se rozmnožit. Nový průšvih  se týká přípravků, které my lidé bereme „na hlavu“. Pokus na okounech, kterým naordinovali jeden z nejběžnějších „oblbováků“ – oxazepam, dopadl pro ryby krutě a stojí za to se mu věnovat podrobněji. Oxazepam je jedním z léků z rodiny benzodiazepinů. Léčíme s nimi kde co. Především psychické napětí a úzkostné stavy. Předepíší nám ho ale i při odvykacích kůrách a dostaneme ho i když si jen postěžujeme, že jsme nějak nervózní, nemůžeme spát, případně že nás trápí předmenstruační problémy. V arzenálu ranhojičů ducha jsou tyto přípravky už déle než půl století a v různých zemích se s Oxazepamem setkáváme pod nálepkami: Alepam, Ox-Pam, Medopam,Serax, Serepax, Murelax, Noripam, Purata,... 

K oblibě Oxazepamu přispěly jeho slabé nežádoucí účinky. Můžeme se setkat s únavou, ospalostí, závratěmi, bolestí hlavy, nejasným viděním, případně kožní vyrážkou, ale nebývá to často a ani zvlášť silné.

 

Celý článek zde: www.osel.cz

 

PARTNEŘI

OSEL.CZ

web: http://www.osel.cz/

OSEL.CZ

COOLNET

web: http://www.coolnet.cz/

coolnet.cz

e-mail: info@psychologon.cz tel.: +420 549 497 794 ISSN: 1805-7160

Psychologický ústav Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Arne Nováka 1
602 00 Brno
Česká republika