Vysoké IQ odhalí i pouhé koukání na obrázky

avatar uživatele
www.osel.cz
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.osel.cz

Slavní mudrci, slovutní psychiatři, páni docenti psychologie, teologie, zkrátka inteligence, se na tom co je intelekt, shodnout nedokáže. Američtí vědci z Rochesteru a Nashville zjistili, že genialita s sebou nese i stinnou stránku a že „Einsteiny“ jejich hendikep snadno odhalí. S novým poznatkem lze i bez zdlouhavého testu rychle zjistit, zda genialitou obdařenou osobu nemáme třeba mezi svými blízkými.

Disputace nad tím, zda u inteligence jde o schopnost logiky a úsudku, nebo o něco více z čeho vycházejí různá nadání, necháme tentokrát stranou a zaměříme se na kuriózní vztah mezi IQ a schopností vjemy filtrova, jak jej řešitelský tým M.D. Melnicka z University of Rochester popsal v nejnovějším vydání časopisu Cell Press Current Biology.

 

Objev Američané udělali na dobrovolnících, které nechali sledovat krátké videoklipy. Promítaly jim jednoduché obrazce složené z pouze z černých a bílých pruhů. Jediným úkolem probandů bylo odpovědět na otázku, zda se jim zdá, že proužky na obrázcích utíkají doprava, nebo doleva. 

 

Podrobněji viz článek na www.osel.cz

 

PARTNEŘI

OSEL.CZ

web: http://www.osel.cz/

OSEL.CZ

COOLNET

web: http://www.coolnet.cz/

coolnet.cz

e-mail: info@psychologon.cz tel.: +420 549 497 794 ISSN: 1805-7160

Psychologický ústav Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Arne Nováka 1
602 00 Brno
Česká republika