Šimpanzi jsou takoví normální zabijáci

avatar uživatele
www.osel.cz
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.osel.cz

Analýza pozorování zabíjení mezi šimpanzi vedla početný vědecký tým k závěru, že šimpanzi jsou normální zabijáci, tak jako my. Zabíjejí a válčí, když je riziko při útoku nízké, což je velice poučné i v dnešní Evropě.

Když slavná primatoložka, antropoložka a také posel míru OSN Jane Goodallová v roce 1974 zjistila, že v Národním parku Gombe v Tanzánii probíhá vyhlazovací válka mezi dvěma klany šimpanzů (Pan troglodytes), tak to pro ni bylo naprosto zdrcující. A nejen pro ni. Najednou už nebylo možné přičítat veškeré lidské násilí, vraždění a válčení civilizaci a pokroku, jak bylo do té doby velmi oblíbené. Konflikt mezi klany Kasakela a Kahama, který zahrnoval nevyprovokované útoky, úkladné vraždy, únosy, znásilňování a záměrné vyhlazování, nečekaně nastavil našemu lidství výmluvné zrcadlo. Mnoha lidem není dodnes jasné, jestli je to dobrá či špatná zpráva. Má nás těšit, že za své sklony k násilí vděčíme genům a evoluci a nikoliv civilizačnímu pokroku anebo nás to má děsit? 

...

Zajímá-li Vás více, pak krom primárních zdrojů máte k dispozici krátký a výstižně psaný článek Stanislava Mihulky na serveru www.osel.cz.

 

PARTNEŘI

OSEL.CZ

web: http://www.osel.cz/

OSEL.CZ

COOLNET

web: http://www.coolnet.cz/

coolnet.cz

e-mail: info@psychologon.cz tel.: +420 549 497 794 ISSN: 1805-7160

Psychologický ústav Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Arne Nováka 1
602 00 Brno
Česká republika