Co nám posvátné stromy šimpanzů říkají o evoluci náboženství?

avatar uživatele
www.osel.cz
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.osel.cz

Západoafričtí šimpanzi si ukládají kameny v dutých stromech, aby s nimi mohli dělat pořádný rámus. Vystopovali jsme šimpanzí proto-rituály?

 

"Pro kognitivní psycholožku primátů Laurie Santosová z Yale je pozorování posvátných stromů šimpanzů rozhodně cool. Zároveň se ale obává, že zatím nejsme s to tohle chování důsledně interpretovat. Podle Santosové je u primátů vcelku obvyklé komunikovat zvuky o hlubokých tónech. Zároveň je prý ale předčasné v tomhle případě mluvit o proto-rituálním chování. Santosová by uvítala další pozorování a pokud možno i nějaké experimenty, aby se ukázalo, jak s těmi posvátnými stromy vlastně je."

... "Na druhou stranu, i náboženství muselo nějak vzniknout a nepochybně tedy má vlastní evoluci. A když se to tak vezme, i náš druh si očividně libuje ve skládání kamenů na hromady. Stačí se podívat na místa oblíbená turisty, přes kamenné skřítky tam není k hnutí. Bylo by fascinující, kdyby jsme potvrdili, že i náboženství jsme společně s válkami, úkladným vražděním, panenkami a dalšími vymoženostmi zdědili od společného předku lidí a šimpanzů. "

 

Více se dočtete k krátkém přehledovém článku Stanislava Mihulky na serveru www.osel.cz.

 

 

Další informace jsou k dispozici i v přehledném popularizačním článku Laury Kehoe (PhD researcher at Humboldt University, Berlin, investigating the effect of land use on biodiversity) na serveru www.theguardian.com (v angličtině).

PARTNEŘI

OSEL.CZ

web: http://www.osel.cz/

OSEL.CZ

COOLNET

web: http://www.coolnet.cz/

coolnet.cz

e-mail: info@psychologon.cz tel.: +420 549 497 794 ISSN: 1805-7160

Psychologický ústav Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Arne Nováka 1
602 00 Brno
Česká republika