Aditi Shankardass: A second opinion on developmental disorders

avatar uživatele
www.ted.com
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.ted.com

Developmental disorders in children are typically diagnosed by observing behavior, but Aditi Shankardass suggests we should be looking directly at brains. She explains how one EEG technique has revealed mistaken diagnoses and transformed children's lives.

 

 

Poutavý příběh (vč. českých titulků) o možnostech a omylech psychologické diagnostiky a (dnes již banálního) technického nástroje, který je může snížit (EEG):

https://www.ted.com/talks/aditi_shankardass_a_second_opinion_on_learning_disorders

 

Jedna z klíčových pasáží videa je tato:

"Když jsme použili naši průlomovou metodu EEG, abychom se skutečně podívali na Justinův mozek, výsledky byly ohromující. Ukázalo se, že Justin rozhodně není autistický. Ve skutečnosti trpěl epileptickými záchvaty, které nebylo možné odhalit pouhým okem, ale které způsobovaly symptomy připomínající autismus. Poté, co Justin dostal léky tlumící záchvaty, udála se u něj úžasná změna. Během 60 dní se jeho slovní zásoba zvedla ze dvou až tří slov na třista slov. A jeho schopnost komunikovat a interagovat se tak ohromně zlepšila, že byl zapsán do normální školy a dokonce se stal šampiónem v karate.

 

 

Výzkumy ukazují, že 50 procent dětí, téměř 50 procent dětí diagnostikovaných jako autistické ve skutečnosti trpí skrytými epileptickými záchvaty. Toto jsou tváře dětí, které jsem otestovala, a jejichž příběh je stejný jako Justinův. Všechny tyto děti přisly na naši kliniku s diagnózou autismu, poruchou pozornosti, mentální retardací, nebo jazykových problémů. Namísto toho však naše vyšetření EEG odhalily velmi specifické problémy skryté v jejich mozcích, jež nemohly být odhaleny na základě hodnocení jejich chování. Tyto EEG testy nám tedy umožnily poskytnout těmto dětem mnohem přesnější neurologickou diagnózu a mnohem cílenější léčbu.

Již příliš dlouho trpěly děti s vývojovými poruchami kvůli špatné diagnóze, zatímco jejich skutečné problémy zůstaly neobjeveny a mohly se zhoršovat. A příliš dlouho zažívaly tyto děti a jejich rodiče zbytečnou frustraci a beznaděj. Ale my se nyní nacházíme v nové éře neurovědy, ve které se konečně můžeme podívat přímo na fungování mozku v reálném čase, zcela bez rizika a bez vedlejších efektů, neinvazivně, a nalézt tak pravý zdroj tolika různých postižení u dětí."

PARTNEŘI

OSEL.CZ

web: http://www.osel.cz/

OSEL.CZ

COOLNET

web: http://www.coolnet.cz/

coolnet.cz

e-mail: info@psychologon.cz tel.: +420 549 497 794 ISSN: 1805-7160

Psychologický ústav Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Arne Nováka 1
602 00 Brno
Česká republika